Två kontor blir ett

Sveriges största energikontor, Energikontor Syd, såg dagens ljus den 1 januari när Energikontor Sydost och Energikontoret Skåne gick samman och blev ett.

– Sällan har energifrågan varit hetare än under hösten. Därför känns det extra bra att vi förstärker våra resurser för att kunna fortsätta vara ett lokalt, regionalt och opartiskt stöd för frågor inom energieffektivisering och förnybar energi, säger Christel Liljegren vd för Energikontor Syd. 

Efter att föreningen Energikontor Sydost, under våren 2022, öppnade upp för Skånska medlemmar lades den sista pusselbiten på Skånes Kommuners styrelsemöte den 14 oktober, då beslutet togs om att lämna över huvudmannaskapet av Energikontoret Skåne till Energikontor Sydost AB. Den 1 januari gick de två kontoren officiellt samman till ett gemensamt bolag under namnet Energikontor Syd. Föreningens medlemmar, totalt 52 kommuner och tre regioner i Blekinge, Kronoberg, Kalmar län och Skåne län, blir tillsammans ägare till bolaget.

– Kommunerna i Skåne kommer nu att ingå i Sveriges största energikontor och jag är glad att vi har arbetat fram den här lösningen. Det är en viktig verksamhet som kommer att ge mycket mervärde för medlemmarna. Nu finns alla möjligheter att utvecklas vidare, ännu mer fokuserat, i detta nya energikontor. Det kommer att bli ett lyft för såväl kommuner som företag inom samarbetet, säger Patric Åberg, ordförande för Skånes Kommuner.

– Jag är så stolt över det fantastiska arbete alla medarbetare har lagt ner för att få denna sammanslagning i hamn, nu är vi startklara för att fortsätta och utöka vårt viktiga arbete, avslutar Christel Liljegren.

15 regionala energikontor från norr till söder och från öst till väst

Idag finns det 15 offentligt ägda energikontor i Sverige. Regionala pådrivande krafter för att göra sin del av världen klimatsmart och hållbar. Energikontorens uppgift är att bidra till att respektive regioner når sina energi- och klimatmål och skapa förutsättningar att tillsammans nå de nationella energi- och klimatmålen.

Energikontoren fokuserar just nu på att stötta Sveriges näringsliv att minska sina energikostnader. Behöver du hjälp och vägledning – ta kontakt med ditt regionala energikontor eller din lokala Energi- och Klimatrådgivare idag för kostnadsfri och opartisk rådgivning! 

Läs mer om sammanslagningen här: Energikontor Syd, Sydost och Skåne bildar gemensamt energikontor

Tidigare publicerad artikel: Energikontoren i Skåne och sydost går samman