Roadshow visar vägen – för alla med biogas i tankarna

Biogasdrivna tunga fordon. Vad finns det för utbud egentligen? Varför är det så lätt att räkna hem ett köp, men så få som hoppat på? Vilket stöd kan åkare få när de investerar i biogas i sina lastbilar? Svar på frågorna och mycket mer fick du på Biogas Roadshow 2021.

Satsningar på tankstationer och ett ökat antal fordonsmodeller har bidragit till ett ökat intresse för biogas som alternativ. På Biogas roadshow Lastbil 2021 kunde åkeribranschen och transportköpare under hösten ta chansen att lära sig mer om biogas och biogasfordon. Syftet med roadshowen var att låta besökarna upptäcka och lära sig mer om möjligheterna kring biogas inför sitt nästa inköp av fordon eller transporter. Roadshowen gjorde succé på alla de sex platser i Sverige den hann besöka, så nu planeras Biogas Roadshow 2022 för fullt.

Kortare startsträcka för investeringsplaner

Potentiella köpare av biogasfordon har ofta frågor kring allt möjligt från ekonomi, underhåll, körupplevelse och tankning. Naturligtvis fanns det möjlighet på Biogas Roadshow 2021 att få svar på dessa frågor. Såväl gasproducenter, lastbilstillverkare och åkeriföretag med sina chaufförer ställde upp för att bidra med erfarenhet och olika perspektiv. För den som ville fanns också möjlighet att klämma, känna och provköra för att på nära håll lära känna tunga biogasfordon från både Scania och Volvo. Även fordonsgasleverantörerna Fordonsgas, Gasum, Härnösand Energi & Miljö, Småländska Bränslen och Östersunds kommun fanns på plats för att svara på frågor.

”Det bästa med vår roadshow var att uppleva det stora intresset från åkerierna och få möjlighet att sätta dem i kontakt med återförsäljare och gasdistributörer. För åkerier som är i färd med att byta ut fordon är det viktigt att se att det finns fossilfria alternativ. Detta gör att åkerierna har fått en kortare startsträcka med att komma igång med sina investeringsplaner”, säger Johan Laurell, nationell samordnare för Drive LBG (Energigas Sverige).

Snäppet bättre känsla i förarhytten

Många chaufförer påpekade att känslan att köra en biogaslastbil är som en vanlig lastbil. Lastbilarna är uppbyggda på samma sätt som dieselbilar, med samma motorstyrka, oljefilter med mera. Däremot kommenterade många chaufförer att förarmiljön blir tystare och med mindre vibrationer.

”Den går lite tystare än en vanlig dieselbil och som chaufför sitter man ju ändå 8–10 timmar per dag. Att det är tyst och bekvämt är en viktig del. Det är en bra känsla”, sa Alexander Fjällström, Prima Logistik, som var en av dem som tog tillfället i akt att ta en provtur.

Biogas Roadshow 2022 på gång

Nu planerar Johan Laurell nästa års Biogas Roadshow 2022. Visionen är att det ska bli ett etablerat och återkommande evenemang på olika platser i Sverige med syftet att föra samman och visa upp fordon för åkerier och biogasköpare. Håll utkik på deras webb Biogas Roadshow för mer information och datum för 2022.

Biogas Roadshow är ett bra exempel på när samverkan skapar möjligheter till framgångsrika nationella event. Biogas Roadshow startade på initiativ av projektet Drive LBG (Energigas Sverige), Förnybart i tanken (Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen Västernorrland och BioFuel Region AB) och FASTR – Snabbare omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län (Energikontor Norra Småland och Länsstyrelsen i Jönköpings län). Energimyndigheten är medfinansiär.

Ta del av Biogas Roadshow i efterhand!

Är du nyfiken på vad som hände mer på Biogas Roadshow 2021? Ta del av reportagefilmen Förnybart i tanken där Tina Thörner, framgångsrik kartläsare inom svensk rally, intervjuade besökare och medverkande från Biogas Roadshow i Östersund den 12 oktober 2021.

Lyssna också gärna på Energikontoret Jämtland Härjedalens podd när Tina Thörner intervjuar gasproducenter, lastbilstillverkare och en chaufför med erfarenhet av att köra biogaslastbil.

Vill du veta mer om Biogas Roadshow? Kontakta Johan Laurell på Energigas Sverige, 076-803 00 34 eller johan.laurell@energigas.se.