Så kan renovering bidra till att bekämpa klimatkrisen

40 procent av all energi som används i Sverige går till byggnader i form av elektricitet, fjärrvärme och bränslen. Men det går att minska energianvändningen – radikalt.

För femte året i rad arrangeras konferensen Energitinget – i år på tema energieffektiv renovering. Med experter samlade, på plats och över länk, i en studio i Eskilstuna direktsänder Energikontoret i Mälardalen diskussioner om energieffektiva lösningar för framtidens fastigheter. Goda exempel på åtgärder som kan göra skillnad för klimatet, redan idag, finns också med i programmet: ”I många byggnader finns outnyttjad potential”, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen och en av dagens talare.

Nästan 40 procent av all energi som används i Sverige går till byggnader i form av elektricitet, fjärrvärme och bränslen. Men det går att minska energianvändningen – radikalt.

– Det är viktigt att minska miljöpåverkan i både nyproduktion och befintliga byggnadsbestånd. Installation av solpaneler, klimatanpassningsåtgärder och införande av energiförvaltning är bara några exempel på hållbarhetsåtgärder som kan göras, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Kostnadsfritt deltagande

Hon är en av flera talare som på Energitinget 2021 delar med sig av exempel på framgångsrikt klimatomställningsarbete. Fler talare är bland andra Åsa Wahlström, från Chalmers Industritekniks dotterbolag CIT Energy Management, som berättar vad du kan uppnå med hjälp av energieffektiviseringsstödet. Och Ola Månsson, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen, som berättar hur vi kan ta steg mot att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer genom åtgärder som finns tillgängliga, redan idag.

– Energitinget 2021 vänder sig framför allt till fastighetsägare, verksamma inom bygg- och fastighetsbranschen och de som är engagerade i en bostadsrättsförening, men även till alla som vill veta mer om energieffektivisering och hållbar renovering. Under dagen kommer vi att få höra många bra exempel på hur fastigheter och flerfamiljshus kan bli mer energieffektiva, säger Mathias Söderholm, projektledare på Energikontoret i Mälardalen.

Om Energitinget

Bakom energikonferensen står Energikontoret i Mälardalen, Region Örebro län, Region Östergötland, Region Västmanland, Region Uppsala och Region Sörmland. Energitinget 2021 finansieras med medel från Eskilstuna kommun och Europeiska regionala utvecklingsfonden.