Mästare på smörgåstårtbottnar ställer om

”Det handlar om att inte göra av med mer resurser än vad man behöver”

Blomqvists Bageri är ett anrikt bageri som grundades redan 1885 av Wilhelm och Augusta Blomqvist. I dag är företaget Sveriges ledande leverantör av smörgåstårtbottnar och medverkar i Omställningslyftet med ambitionen att hitta optimala lösningar kring energieffektivisering.

– Genom Omställningslyftet och experterna hos Energikontor Väst har vi redan fått ett ändrat beteende hos oss vad gäller energifrågan. Och det kommer inte ändras även om energin kostar 10 öre i framtiden, vi har ställt om vår mentalitet kring de här frågorna. Så det är positivt på lång sikt. Det handlar om att inte göra av med mer resurser än vad man behöver, berättar Thomas Blomqvist, vd och fjärde generationen.

Bagerianläggningen är belägen i centrala Munkedal i Bohuslän och här bakas cirka 200 ton bröd varje år vilket motsvarar 5 miljoner portioner av smörgåstårta. I sortimentet finns hela 50 olika varianter av bröd. Kunderna finns över hela Sverige och utgörs av butiker, cateringfirmor och smörgåsfabriker samt ett antal grossister. 

– Vårt signum är den höga kvaliteten och våra naturliga ingredienser. Vårt bröd innehåller inga E-nummer och bara naturliga ingredienser såsom vete, råg, jäst, vatten och sirap med mera, säger Thomas Blomqvist.

Arbetet har resulterat i en hel del besparingar genom ett antal enkla åtgärder i fabriken

Thomas Blomqvist

En bransch under stor press

Bagerinäringen har varit under stor press den senaste tiden på grund av ökade energikostnader i samhället. Det har i sin tur gjort att priserna har ökat vilket påverkar efterfrågan på produkterna. Något som Blomqvist Bageri har märkt tydligt.

– Det handlar inte bara om bröd. Alla ingredienser i en smörgåstårta har blivit rejält mycket dyrare under det senaste året så det är ett annat kostnadsläge i butikerna vilket påverkar efterfrågan. Det är allt från gurkor och tomater till olja och majonnäs som har rusat i pris, säger Thomas Blomqvist.

Han berättar att en bit smörgåstårta som tidigare kostade kanske 70 kronor per bit kostar nu cirka 110 kronor vilket förstås är en kännbar kostnadsökning för konsumenter och bageriets kunder.

– Det ökade kostnadsläget ger ingen försäljningsökning, så mycket kan jag säga. Vissa kanske menar att smörgåstårtor är något man unnar sig vid vissa tillfällen, men även här finns en smärtgräns.  Lågkonjunkturen i samhället gör ju också att läget är extra tufft, säger han.

Bollplank för att optimera verksamheten

Thomas Blomqvist berättar att Energikontor Väst inom ramen för Omställningslyftet har varit ett bra stöd i utvecklingen av verksamheten.

– Vi kom i kontakt med Energikontor Väst som vi känner sedan tidigare och de ville hjälpa oss med energifrågor. Arbetet har resulterat i en hel del besparingar genom ett antal enkla åtgärder i fabriken, till exempel byte till ledbelysning och installera rörelsevakter på belysningen i fabriken vilket känns riktigt bra.

Thomas Blomqvist är positiv till den rådgivning som finns tillhands via Omställningslyftet och Energikontor Väst

– Det är framför allt bra med ett bollplank med experter som kan frågorna och påpekar vissa saker. Du blir ofta hemmablind som företagare för vad som kan göras, säger han.

Alla i personalen har blivit väldigt medvetna och aktiva i arbetet med energieffektivisering

Thomas Blomqvist

Engagerad personal

Blomqvist har totalt fyra ugnar i fabriken som drar en hel del energi. Genom Omställningslyftet och rådgivningen från experter har användningen av ugnarna optimerats utifrån produktionsplanen.

– Tidigare kunde vi starta samtliga ugnar av gammal vana. Numera kanske vi bara startar två ugnar om det inte behövs mer just den dagen. Alla i personalen har blivit väldigt medvetna och aktiva i arbetet med energieffektivisering vilket känns riktigt bra. Det har blivit en helt annan medvetenhet, förklarar Thomas Blomqvist.

Magnus Flink på Energikontor Väst berättar mer om arbetet hos Blomqvist Bageri:

– Arbetet med Thomas har varit väldigt givande. Det har präglats av en öppenhet och nyfikenhet kring vad som går att göra för att försöka energieffektivisera verksamheten. Tillsammans lyckades vi identifiera några åtgärder vi ville utvärdera och med Thomas handlingskraft kunde vi snabbt spara en ansenlig mängd energi. Siffrorna är än så länge väldigt färska, det vore bra att se att besparingen ligger kvar över tid, men det ser ut att kunna vara så mycket som 30 % lägre energi per deg, säger han.

Thomas Blomqvist berättar att företaget kommer fortsätta med energieffektivisering löpande och vill gärna hitta ytterligare förbättringar.

– Vi kommer undersöka möjligheten med solceller och vad det skulle innebära för oss. Vi har ganska rejäla ytor på taket till bageriet som säkert skulle passa bra för en installation. Men det vore också intressant om det fanns en större solcellspark i närheten som vi kunde köpa andelar i eller något sådant. Här kommer vi fortsätta dialogen med experterna på Energikontor Väst för att höra vad som går att göra framåt. Genomgående känns det bra för framtiden att vi har fått en helt ny inställning kring energi- och hållbarhetsfrågor via Omställningslyftet, avslutar han.

Artikel av RISE

Intresseanmälan Omställningslyftet

Vill du också sänka energikostnader som A Blomqvist Bageri?

Läs mer om Omställningslyftet och Energikontoren Sverige här

Omställningslyftet finansieras av Tillväxtverket och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF)

ERUF logotyp