Jo, det gör faktiskt nytta om du stänger av!

Vad spelar det för roll om jag tar bilen idag? Och gör det verkligen någon skillnad om jag stänger av min dator ikväll när jag går från kontoret? Det är vanliga kommentarer när det gäller beteendeförändringar och nyttan med dessa. Och det är väl så det är – den omedelbara nyttan kan vara liten där och då. Men sammantaget om du alltid väljer cykeln/bussen framför bilen, och om inte bara du stänger av datorn helt på kvällen utan även dina 75 kollegor gör det – varje kväll – året om, då börjar det bli effekter av det.

Under ett års tid har flera offentliga kontor i Småland deltagit i en informationskampanj för att minska energianvändningen och vi ser nu att det gav effekter. Det hjälper alltså om alla drar åt samma håll och försöker stoppa den onödiga energianvändningen – den som inte syns men tickar pengar och miljöbelastning.

De flesta förändringarna av det här slaget är dessutom billiga och ofta helt gratis, men nya vanor måste förstås övas in innan de går på automatik. Beroende på utgångsläge så kan man minska sin energianvändning en hel del, 10 % är inte en orimlig siffra, genom att tänka om i sin vardag. Det finns trix för att underlätta, närvarostyrning på belysningen är smart, skumtvål i tvålpumpen istället för vanlig tvål minskar vattenåtgången vid handtvätt och naturligtvis uppföljning och återkoppling om hur vi använder resurserna.

Men miljö handlar inte bara om transporter och energi utan även annan konsumtion. Kanske kan vi skippa den där extra plastpåsen i mataffären och komma ihåg tygkassen nästa gång. Det är redan verklighet i flera länder, bland annat Frankrike. Inställningen till plastpåsar kanske snart blir samma som att röka på krogen som var naturligt tidigare och nu känns som sunkig historia.

Men hur gick då med kontoren i Småland som deltog i kampanjen att spara energi? Mest av alla sparade Markaryds kommunhus som minskade sin energiförbrukning med 20 % genom att justera värme och ventilationssystem och genom att aktivt uppmuntra personalen att spara energi. I Mörbylånga minskade energianvändningen med 10-12 % på motsvarande sett. Totalt sett var den största behållningen hos deltagarna att man fått upp ögonen för hur små förändringar i vardagliga beteenden kan ge stor effekt. Helt plötsligt har sopsorteringar börjat funka, datorer stängs av när folk går hem och tomma rum är släckta rum. Det är ju precis så det ska vara!

Lena Eckerberg
Energikontor Sydost, utvecklingschef. Sakkunnig inom energieffektivisering, regional utveckling och beteendefrågor.

Beteendeförändring, energieffektivisering, Nudging

Den nationella partnern för regionalt energi- och klimatarbete.

 

Kontakt

Energikontoren Sverige
c/o Energikontor Sydost
Smedjegatan 37
352 46 VÄXJÖ
info@energikontorensverige.se